Många drömmer om att arbeta som stylist åt stora och kända filmstjärnor, modeskapare eller färgstarka personligheter. För en hel del är stylistyrket inte bara ett personligt intresse utan ett kall. Man vet instinktivt hur färger och plagg bör matchas för att verkligen både imponera och göra intryck. Det finns en del utbildningar med riktigt goda vitsord att välja för den som vill lägga tid, kraft och energi på att bli en välkänd stylist. En stylist kan dock göra betydligt mer än sätta ihop en turnégarderob. Det finns riktigt roliga alternativ inom detta yrkesval som till exempel att arbeta som personal shopper.

Vad gör en personal shopper?

En personal shopper är helt enkelt en stylist som guidar människor under shoppingrundan och hjälper till att plocka ihop passande plagg till användbara outfits efter önskemål och evenemang. Här arbetar stylisten verkligen mitt i händelsernas centrum och tar hänsyn till kundens stil, personliga färger, kroppsform och särskilda behov. Det gäller att hitta klädkombinationer som verkligen passar den specifika kunden perfekt.

Det händer också att en personlig shopper får förtroendet att helt på egen hand välja såväl butik som kläder åt kunden. Resultatet levereras sedan direkt till klienten som i lugn och ro kan välja bland alla handplockade plagg. Ibland behöver kunder hjälp att förändra sin personliga stil på olika sätt och här kan en personlig shopper hjälpa till att välja rätt.

Det finns en mängd olika arbetstillfällen och yrkesbeskrivningar för en personal shopper. Ibland kan företag låta hyra in denna yrkeskategori för att handla olika sorters presenter till viktiga kunder eller så ingår en personal shopper i påkostade kedjors utbud. Företagen kan få hjälp med att hitta exklusiva accessoarer som passande handväskor, smycken eller parfymer. En personal shopper kan hjälpa till att både beställa dyr parfym på nätet och se till att företaget får det bästa tänkbara priset bland beautystores produkter samtidigt som den valda doften verkligen kompletterar kundens stil och utseende.

Hur blir man personal shopper?

Det finns ingen formell utbildning eller licens som krävs för att få lov att kalla sig personal shopper. Däremot kan det vara viktigt att man har en passande personlighet och en fallenhet för yrket. Man behöver vara social och utåtriktad och ha en naturlig förmåga att kunna läsa av människor och förstå deras behov. Dessutom krävs en god smak och kännedom om vilka trender som är inne just nu samt kunskap om klassiskt mode. Man får också vara beredd på att arbeta hårt och ryktet måste skapas helt för egen maskin.

En personal shopper måste vara taktfull i sitt sätt att bemöta och arbeta mot kund och ibland kan det vara meriterande med någon form av modeexamen eller belagd designkännedom. De är ett måste att kunna vara flexibel och följa med kunden när det behövs, vilket kan innebära att ägna flera timmar i sträck åt samma kund och ge den vägledning och service som situationen kräver. Det är också bra att vara organiserad och ha tillgång till gott om inspiration samt en fungerande dator och mobiltelefon om man beslutar sig för att starta eget och ge sig in i konsultvärlden.