Att arbeta som stylist innebär ett varierande yrke som innebär att du får kombinera ett intresse för människor och utseende. Den exakta arbetsbeskrivningen för en stylist är dock omöjligt att ge eftersom ingen dag är den andra lik. Det är också en den av förklaringen till att allt fler påbörjar stylistutbildningar och söker stylistjobb. Eftersom en stylist kan arbeta inom så många områden och genrer behöver du aldrig oroa dig för att fastna i ett fack. Så snart du känner dig redo för en ny utmaning kan du inte bara byta arbetsplats utan också bransch – utan att för den delen överge dina stylistkunskaper. Det gör stylistyrket till ett utmärkt val för den som söker en spännande men utmanande karriär.

Att arbeta som stylist 22

Den gemensamma nämnaren för alla stylister är att de använder sin kompetens för att se till att personer som ska synas offentligt skickar ut rätt budskap och har stilen som de letar efter. Vilken typ av stil som personen i fråga vill ha beror helt på situationen. Om det exempelvis är en tv-programledare för en sen talkshow vill kanske produktionen att stilen ska vara glammig medan en politiker som ska hålla ett första maj-tal måste skicka ut helt andra signaler. Eftersom kläder, kosmetika och andra aspekter av en persons utseende är viktiga för intrycket som skapas på åhörare och åskådare har stylisten ett viktigt uppdrag i att bedöma vilken stil som passar bäst för det aktuella syftet.

Som stylist har du möjlighet att antingen söka fast anställning vid ett företag eller arbeta med ditt eget frilansföretag. Inte sällan sker en blandform mellan de två, där stylisten är knuten till ett företag men väljer ändå att fakturera från sitt eget företag. Det gör att friheten finns att arbeta för andra om ett sådant tillfälle skulle uppstå. Å andra sidan har det inte anställningens alla fördelar med jobbsäkerhet och semesterersättning. Du väljer det som passar dig och din livssituation bäst. En stylist får ofta vara beredd på att arbeta obekväma arbetstider och resa mycket i jobbet, varför det är ett yrke som passar bäst för den som är beredd att vara flexibel i sin karriär.

De flesta stylister börjar att styla sina föräldrar, syskon och vänner redan hemma. De hämtar inspiration från internet och från tv, bland annat har Canal Digital paketet cmore en härlig blandning av film, sport och serier. Genom att ta del av andra professionella stylisters tips och råd du hittar utvecklas du själv i ditt intresse och sedan är vägen din att välja.

Taggar