Om det är något yrke som har exponerats mer på tv under det senaste decenniet är det tveklöst stylistens. Makeover-program har blivit en enormt populär tv-genre där deltagare får möjlighet att stylas av professionella stylister och byta ut sin tidigare stil mot en ny. Den förbluffande förändringen som det många gånger innebär har gjort att många stylister har blivit tv-kändisar, som sedan har fortsatt att synas i rutan även utanför sina egna tv-program. Genom att vara stylist i ett tv-program har de kunnat surfa vidare på framgångsvågen och utvecklat sina karriärer – både inom stylistyrket och inom andra områden.Kända stylister 2

Ett exempel på det är Carson Kressley, som var en del av stylinggänget Fab 5. Programmet började sändas 2003 och blev snabbt en hit både i USA och i Sverige. Tanken var att fem homosexuella män skulle ta sig an en heterosexuell kille i behov av livsstilsråd och göra om hans stil. Carson var stylisten som hade uppdraget att fixa kläder åt killen, vilket omedelbart gjorde honom till en av programmets mest populära karaktärer. Sedan dess har Carson påbörjat en framgångsrik tv-karriär i USA som även inkluderar biroller i filmer och tv-serier. Dessutom har han skrivit ett antal böcker, de flesta om styling. Hans globala genomslag gör Carson Kressley till en av de mest berömda stylisterna världen över i dag.

En annan känd stylist är Rachel Zoe, som snarare blev känd för allmänheten genom sitt samröre med Hollywood-kändisar. Hon blev snabbt en av de mest anlitade stylisterna av den amerikanska kändiseliten, vilket gjorde att tv-kanalerna nappade på en idé om att ge henne egen show. I flera år var hennes tv-program, The Rachel Zoe Project, en av de mest populära stylingshowerna på tv och hon blev ett känt ansikte för många tittare. Därefter har hon gått vidare till andra saker, som att fronta en kollektion i samarbete med den svenska klädkedjan Lindex. Det innebär att många svenskar snart kommer att få stifta bekantskap med Zoe som sedan tidigare är en superstjärna på andra sidan Atlanten.

Två andra stylister med Sverige-anknytning är Trinny Woodall och Susannah Constantine, mer kända som Trinny & Susannah. De är visserligen britter och har länge arbetat inom den engelska modebranschen, men för ett par år sedan beslöt de sig för att ge sig ut i Sverige och styla om svenskar. Det blev till eget tv-program där sju vanliga svenskar fick en makeover av stylingproffsen Trinny och Susannah.

Taggar