Att shoppa garderoben full med nya plagg och skor för att piffa upp stilen är en sak, men många av oss glömmer bort vikten av att ha ett bra självförtroende. Hur du mår och hur du ser på dig själv spelar en stor roll när det kommer till hur andra uppfattar dig – och din stil.

Komplex och missnöje

Få av oss kan nog hävda att vi aldrig känt ett visst missnöje med något kroppsligt eller generellt fysiskt. Att ha komplex är vanligt, vilket i grund och botten är sorgligt eftersom skillnaden mellan dig och mig är vad som gör oss unika. Men ett missnöje över en för stor näsa, kort längd eller kanske tidigt håravfall är något du inte är ensam om. Att vilja göra något åt det kan vara vägen till ett starkare självförtroende, vilket i sin tur får som följd att du känner dig mer bekväm och tillfreds med dig själv. Det ärftliga håravfallet är exempelvis en vanlig åkomma bland män och inte minst bland korta, vita män, men idag kan du tack vare moderna tekniker få tillbaka ditt svall. Genom att göra en hårtransplantation på en professionell klinik kommer du inte bara få hår tillbaka på det önskade området, det är dessutom en permanent lösning. Håret som flyttas är nämligen av den genetiska karaktären att inte falla av och det transplanterade håret förblir därmed på sin nya plats.

Att vara kort kan också enkelt lösas genom att oftare bära högklackat eller skor med lite högre sula än normalt. Med ett bra självförtroende kommer dock dina komplex inte att påverka dig i lika hög grad så tipset är att först förbättra den egna självbilden.

Rätt och fel inom psykologin

Inom psykologin finns i grunden inget rätt eller fel och det är i stort sett omöjligt att lura oss själva. Det innebär att vi av naturen inte kan förändra ett beteende gentemot oss själva bara över en natt, om vi redan ägnat majoriteten av vårt liv åt att vara missnöjd med vår kropp eller utseende. Det är därför viktigt att ge vägen mot ett bättre välmående den tid som behövs och det är helt ok att må lite sämre vissa stunder. Men för att nå slutmålet, det vill säga en bättre självkänsla, gäller det att vara ihärdig och aldrig sluta träna ditt tänkande och ditt beteende.

Motionsträning är bevisat att vara en utmärkt sysselsättning för att boosta självförtroendet. Effekterna som vi får ut av att vara fysiskt aktiva är många och samtliga ger kroppen en positiv påfyllning av rätt energi. När vi tränar blir vi fysiskt starkare och det stärker i sin tur även vår mentala hälsa, vilket gör att vi sakta men säkert börjar tro på oss själva. Om träningen blir till en livsstil finns det dessutom stora chanser att även andra saker i livet får en större mening. Träning och motion är helt enkelt en medicin som smittar av sig på livet rent generellt. Att piffa looken blir helt plötsligt så mycket enklare!