Sportkläder har kommit att bli en viktig del i träningen, bland annat för att de inspirerar till en bättre och hälsosammare livsstil. Modet har förändrats då man tidigare tog det man hade hemma som exempelvis: en gammal t-shirt och shorts man aldrig riktigt använt och så vidare. Nu har man utvecklat kläder som är anpassade för att göra träningspasset så bekvämt som möjligt. Exempelvis kan man ha jackor och andra plagg som ”andas” för att man inte ska bli svettig och nerkyld under träningspassets gång. Förutom att man valt att anpassa kläderna till träning och svett har man även valt att fokusera på att göra sportmodet mer färgglatt. Innan var det oftast dova färger man kunde skymta ute på löpspåret och på gymmet medan nu är det väldigt starka färger i form av citrongult, limegrön och turkost. Det är ingen slump att man valt att göra träningspassen mer färgglada i form av sportmode då det sägs att färger påverkar människors känslor.

Färger i sportmode

När man pratar om färger sägs det till exempel att blåa färger sätter igång hjärnans kreativa sida medan gröna färger gör oss på bra humör. När vintern slår till och det både blir kallare och mörkare ute kan det vara svårt att finna motivation till att gå ut och springa eller till att ens ta sig till gymmet. De flesta människor erkänner dock att de mår mycket bättre efter ett träningspass men att kruxet är att man skall ta sig till gymmet. Har man snygga och färgglada kläder att träna i kan det göra processen lättare. Framförallt är det de stora sportkedjorna som har valt att ta in färgglada plagg och man kan även hitta lite mer diskreta plagg med färgglada detaljer ifall man inte känner för att gå all in. Ett exempel är att nu breddar Nike sitt sortiment och lanserar både plagg för muslimska kvinnor samt för överviktiga personer. Hädanefter kan man köpa träningsplagg som är så pass stora som upp till 3XL vilket gör att större personer också kan känna sig bekväma och taggade på gymmet.

Att hitta rätt plagg

Att hitta rätt kläder för sport och träning kan kännas som en oändlig process. För de som är nya inom sport och fitness kan det kännas som att man precis blivit inkastad i en djungel. Många tycker att märkena på kläderna är de viktigaste medan andra föredrar att blanda lite mellan välkända märken och okända. Det finns många märken att välja mellan och vissa plagg har flera olika funktioner beroende på om man tränar utomhus eller inomhus. Oavsett om man tränar på elitnivå eller på hobbynivå är det viktigaste att man trivs i de plagg man tränar i. Det är ingen ide att köpa det senaste ifall man inte riktigt trivs i plaggen. Hos nhl shop sverige kan man hitta vettiga träningsplagg till bra och plånboksvänliga priser. Det dyraste är inte alltid det bästa utan ibland kan man hitta guldkorn som inte kostar skjortan samt som håller i många år.