Nattdjuret Daniel ”Tommie X” Damberg är Rebecca & Fionas creative director, och är en stylist i Stockholm. Tommie X är en framåtriktad person som är stylist för en lång rad svenska artister, däribland Little Jinder och Elliphant. Förutom creative director och stylist är Tommie X dessutom klubbarrangör och 2013 grundade han klädmärket Faggot Apparel som säljer tryckta t-shirts för att fira HBTQ-personers mänskliga rättigheter. Klädmärket är ett samarbete med T-shirt Bar och en del av pengarna skänks till människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som arbetar med HBTQ-personers rättigheter i Ryssland. Tommy X gillar att uttrycka sig i kläder och har en förkärlek till ”klubbkids” och subkulturellt mode med mycket färg.

Creative director och stylist

Portrait of contemporary blue-pink hair young woman wearing black leather jacket, beanie, sunglasses and gold trausers, texting on samrt phone outside, against the wall.

Tommie X började samarbeta med Rebecca & Fiona 2010 och har jobbat tillsammans med DJ-duon sedan dess. Nyligen har Tommie X bland annat både regisserat och planerat Rebecca & Fionas musikvideo för deras nyutkomna singel ”Drugstore Lovin'”. Tommie X kan inte riktigt klassas i någon viss kategori utan han är istället eklektisk: stilbildande. Stilen är oförutsägbar och spännande med viss inspiration från 60- och 90-talet och Tommie X vill att stylningen han gör ska väcka ett intresse för de artister han stylar. Tänk dig något over the top och med ett tydligt visuellt uttryck i färg. Han har kommit för att skapa en trend, ett avtryck på Sveriges gator, och kan väl kallas Sveriges underground modes motsvarighet till ”Utan tvekan den största idrottsman världen sett”. Till exempel har rosa och blått hår har blivit allt vanligare sedan Tommie X började med det och de artister han stylar inspirerar också andra att ta sig åt stilen, vilket ger den en stor genomslagskraft. Det är inte alla som kan säga att deras styling har präglat Sveriges gatumode men det kan Tommie X.

Klädmärket Faggot Apparel

Tommie X är inte politiskt aktiv i vardagen men 2013 beslöt hans sig för att skapa klädmärket Faggot Apparel då han fick veta hur svårt HBTQ-personer hade det i Rysslan, speciellt sedan lagar mot homosexuell propaganda trädde kraft i Ryssland. Faggot Apparel är ett samarbete med svenska företaget T-shirt Bar och tillsammans gör de specialdesignade t-shirts för att ge HBTQ-personer en möjlighet att fira sin yttrandefrihet samtidigt som klädmärket stöder de som inte kan göra det samma i till exempel Ryssland. En del av överskottsvinsten skänks till Civil Rights Defenders, en internationell organisation som jobbar med människors politiska och medborgerliga rättigheter genom samarbeten med olika mindre organisationer i olika länder. För att nå ut och prägla modet på gatorna som Tommie X måste man vara driven och stå på sig själv. Hans meritlista är lång och han är ständigt i blickfånget i Stockholms nattliv där han bland annat är klubbarrangör och DJ samtidigt som han stortrivs bland Sveriges andra nattdjur. Tommie X bloggar på bon.se och där kan man följa med på turné tillsammans med Rebecca & Fiona, få en inblick i Sveriges nattliv i olika klubbar och få läsa om alla andra spännande stylister, artister och övriga personer Tommie X träffar.