Har du någonsin sett ett TV-program eller läst en artikel om mode, färg och form där de hänvisat till årstiderna? I detta fall menar de inte att man bör klä sig rätt för säsongen utan det är årstidens specifika färgskala de pratar om. Att klä sig efter sin årstids färgton är ett enkelt knep man kan ta till när man vill vara säker på att kläderna lyfter och komplimenterar ens naturliga toner. Vanligtvis delas färgskalan in i: höst, vinter, sommar och vår och de har alla färger som är unika för just den säsongen.

Vilken färgskala är du?

En person som faller under kategorin ”vinter” representeras av kalla, ofta skarpa, toner. Mörkt hår, blå ögon och ljus hy kan indikera att vinterns färgskala passar särskilt bra. En person med mörka ögon, mörkt hår och en hy med gula undertoner kan kategoriseras som ”höst” medan de med mycket ljusa färger, varma toner och ofta fräknar ses som ”vår”. ”Sommar” representeras i regel av ljusa, kalla toner som blont hår och klarblå ögon. butiken ByStylists låter dig handla kläder efter din färgton, de har också tydliga beskrivningar av varje färgskala för att man lättare ska kunna hitta rätt i sortimentet.

Fler färger och nyanser

Givetvis finns det ingen regel som säger att en individ med, till exempel, typiska hösttoner inte kan bära rosa eller blått, vanligen passar personer i många färger utanför den egna färgskalan. Det viktigaste är att kläderna passar personligheten. Att välja kläder inom de toner som bäst komplimenterar ens naturliga färger ger dock en ”wow-effekt” andra färger ofta inte ger. Det finns också många som faller mellan årstidernas färgskalor, ”varm vinter” är ett sådant exempel. Detta är en kombination av höst- och vinterfärger, mörkt hår, bruna eller gröna ögon och en varm hudton. I sådana fall kan både gult och blått passa särskilt bra. Är man osäker på vilken färgskala man tillhör kan man göra en färganalys.