Personer som har som yrke att välja ut kläder, smink, hårstil med mera för personer som är offentliga på olika sätt. Vanligen kallas dessa personer för stylister och är mest kända för allmänheten för att arbeta med modeller för modereportage, film och tv, musikvideor eller reklamkampanjer. Notera att en kostymör och en stylist inte är samma yrke eftersom en kostymör jobbar med fiktiva karaktärer i tv-serier och film.

En stylist jobbar samordnat med andra kollegor såsom frisörer och makeupartister eftersom det kan inte begäras att en stylist ska kunna hantera allt personligen. I sin yrkesroll knyter en stylist bra kontakter och nätverk med smyckes-, accessoar-, sko- samt modeföretag. När du jobbar som stylist kommer arbetet att variera beroende på vilka uppdrag och klienter som du får. De som arbetat flera år inom branschen (och skaffat sig ett namn) får ofta kollektionsprover från klädkedjor samt modehus för att användas av kändisar eller modeller. För de bästa stylisterna är det inte ovanligt att modehus specialsyr plagg för deras klienter. Ett vanligt uppdrag för stylister är att omorganisera (förbättra) sina klienters garderober genom att handla accessoarer, kläder och skor för en ny och bättre look.

De flesta stylister jobbar som egenföretagare på en frilansbasis och uppdragen kan komma från en agentur. En del stylister har anställning på modellagenturer, modetidningar, inom TV eller skivbolag.

För många är utseendet en viktig del för att kunna må bra med sig själva och för att stärka sitt självförtroende. Oavsett ålder, man eller kvinna, vill de bättra på sitt utseende. Lockande och billig plastikkirurgi utomlands är inte rekommenderat och många har fått sitt utseende förstört genom detta. Även om det kostar lite mer är det viktigt att välja en klinik med erkända och utbildade plastikkirurger som exempelvis Akademikliniken. Detta är en ledande klinik i Norden för estetisk och säker plastikkirurgi samt avancerad hudvård. Hos Akademikliniken kommer du att erbjudas ett brett utbud av rekonstruktiv och estetisk plastikkirurgi. Med lång erfarenhet och internationellt erkänd expertis hos Akademikliniken är du i garanterat trygga händer. Dessutom ingår alltid en trygghetsgaranti.

De som väljer att ha stylist som yrke stylist kommer att jobba med olika kombinationer av kläder, mode, form och färg. Stylister eller ”style advisors” kan givetvis specialisera sig på mode, hår eller makeup. Det är inte ovanligt att utbildade stylister jobbar som personal shoppers för sina klienter. Många får jobb i klädes- och skobutiker för att ge råd till kunder samt givetvis de vanliga arbetsuppgifterna som butikssäljare. Detta är ett yrke med hård konkurrens och du behöver kunna arbeta hårt, ha förmåga att bygga ett stort nätverk samt god social kompetens.

Det finns flera kända och duktiga stylister men en av de mest kända världen över är Rachel Zoe. Hon har under sin karriär anlitats av flera Hollywoodstjärnor såsom Anne Hathaway, Jennifer Garner och Cameron Diaz.

Den svenska stylisten Madelene Billman har bland annat jobbat med att styla deltagare i Stjärnornas stjärna samt Idol.

Sveriges mest kända stylist, Lisa Anckarman, har stylat flera influencers på sin Youtube-kanal och nått stora framgångar. Bland de kända personer som stylats är Filip Dikmen, Johanna Nordström samt Therese Lindgren.