Det är avgörande som stylist att ha en verktygslåda med alla tänkbara verktyg och hjälpmedel du kan behöva. Rätt verktygslåda är i själva verket en förutsättning för en smidig stylingprocess, oavsett om du arbetar på en fotostudio, skyltdocka eller med att styla håret.

Utrusta dig med alla verktyg

Vid någon tidpunkt kommer det hända att ett specifikt verktyg fattas för ett visst jobb och inget är mer frustrerande än denna känsla. Att vara stylist är trots allt inte bara en konst utan även ett hantverk där vikten av rätt verktyg och material är grundläggande. Förutom att utrusta dig med det grundläggande är det klokt att utrusta dig med sådant som kan ha ett dubbelt syfte. Ett tips är därför att skaffa mångsidiga verktyg såsom spik och skruv med hammare samt schweizerkniv. Om du gör det är du väl förberedd för många olika situationer som kräver specifika lösningar.

Essentiella verktyg för en stylist

Sanningen är att styling är ett av de viktigaste elementen som styr hur du ser ut. Inte minst är styling en förutsättning för att sticka ut och få blickarna mot dig. Användbara verktyg är därför fullt nödvändiga. Här presenteras därför en översikt över användbara verktyg som varje stylist behöver för att uppnå optimala resultat som ser bra ut, vilka är följande:

  • Sax.
  • Klädroller.
  • Måttband.
  • Stift.

Fortsätt läsa för att se närmare på dessa verktyg och vilka fördelar de har.

Topp 4 verktyg för stylisten

1. Sax. En sax är otroligt användbar för att klippa allt från lösa trådar till tjocka snören. Det är inte sällan du behöver klippa bort oväntade saker som inte passar inför en fotosession, filminspelning eller modevisning. Var dock försiktig med att inte använda din bästa sax för att klippa saker som gör dem mindre effektiva, såsom tejp eller sega föremål. På samma sätt som det är svårt att använda en slö kökskniv blir det också svårare att använda en slö sax.

2. Klädroller. För att ta damm, hår och ludd är en klädroller helt avgörande. Utan denna kommer kläder och textilier inte se optimala ut innan de exponeras för fotografering eller visning. Du har särskild användning av en klädroller med mörkare tyger där damm och smuts syns tydligare.

3. Måttband. Ett måttband är kanske inte direkt avgörande för att optimera dina plaggs utseende. Dock är det ett essentiellt verktyg för att enkelt kunna mäta när som helst och för att påskynda stylingprocessen. Det kan behövas för att mäta saker såsom armlängd, kragstorlek, midja och allt annat som är viktigt för att uppnå perfektion.

4. Stift. Det finns olika typer av stift för göra i ordning passformen för kläder runt en skyltdocka eller modell. Vanligtvis används de runt rygg och axlar för att dra tillbaka tyget och uppnå en mer passande och elegant look. De är speciellt användbara när du vill ta foton på dina kläder från olika vinklar och perspektiv. Genom att tränga in stiftet i tyget kan du använda dem subtilt och nästan göra dem osynliga i bilden.